Myślę, że jedzenie, kultura, ludzie i krajobraz są absolutnie nierozłączne
~ Anthony Bourdain
Niespodzianka
Podróżując po wielu krajach dawnej CK monarchii i zajadając w Opawie, Pradze, Budapeszcie, Wiedniu, czy innych pomniejszych miejscowościach czeskie vepřové koleno, tudzież Als Hachse, nie spodziewałem się, że w mieście o dość szpetnym wyglądzie mogę oddać się kulinarnej przyjemności.
Super smak
Zaglądając do restauracji znajdującej się na rogu Okrzei i Kościuszki oddamy się rozkoszom podniebienia konsumując oto ze smakiem niczym cesarz Franciszek Józef najlepszą w tej części Europy golonkę, sporządzoną według pomysłu właściciela Nowego Ekspresu, a nawiązującą i nazwą i smakiem do rodziny najprzedniejszych europejskich golonkowych kuzynów…
Trzydzieści lat tradycji
Restauracja, co rzadkie w tych trudnych czasach istnieje nieprzerwanie od trzydziestu lat i przez ten okres zdobywała ogromne doświadczenie, pogłębiając nieustannie tajniki sztuki kulinarnej.
Kujawska gościnność
Podczas mojej wizyty odczuwany był szacunek dla gości, a perfekcyjnie dobrana załoga, wykazała się typową kujawską gościnnością. To niewątpliwe atuty miejsca które na pewno podbije jeszcze niejedno serce i podniebienie.
Lokal został doceniony tytułem Dziedzictwo Kulinarne Pomorza i Kujaw.
Więcej informacji można znaleźć TUTAJ
Polecany artykuł: