Zapiekanka z grzybami

i

Autor: Pixabay

Potrawy na jesień

Jesienne grzyby w cieście. Ten przepis robi furorę, podasz je w kilku wersjach

2024-08-20 15:34

Lato powoli chyli się ku końcowi, niebawem zabrzmi pierwszy dzwonek w nowym roku szkolnym. Rozkręca się też sezon na grzyby. W tych dniach dobrze przygotować coś w klimacie jesiennym. Szczególnie gdy wrócicie z koszykami pełnymi grzybów. Nowym hitem stają się grzyby w cieście. To doskonała potrawa na obiad, ale też jako przekąska. Sprawdźcie nowy przepis, który możesz zrealizować na kilka sposobów.

Przepis na grzyby w cieście

Grzyby w cieście to smaczna przekąska, którą można podać jako przystawkę albo dodatek do dania głównego. Poniżej znajdziesz prosty przepis, który w tym sezonie stał się hitem.

Składniki:

  • 500 g świeżych grzybów (np. pieczarki, kurki, borowiki)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki lub smażony boczek (opcjonalnie, do dekoracji)

Krok po kroku:

Przygotowanie grzybów

  • Grzyby dokładnie oczyść, a następnie większe sztuki pokrój na mniejsze kawałki (np. połówki lub ćwiartki). Mniejsze grzyby, takie jak małe pieczarki, możesz zostawić w całości.

Przygotowanie ciasta do grzybów

  • W misce wymieszaj mąkę, jajko, mleko i wodę gazowaną. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za gęste, dodaj odrobinę wody, a jeśli zbyt rzadkie, dosyp trochę mąki.
  • Dopraw ciasto solą i pieprzem według uznania.

Smażenie grzybów

  • Na patelni rozgrzej olej.
  • Zanurzaj grzyby w cieście, a następnie smaż je na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Grzyby smaż partiami, aby uniknąć zbyt dużego spadku temperatury oleju.
  • Po usmażeniu przełóż grzyby na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Opcja podania grzybów w cieście

  • Grzyby w cieście podawaj od razu po usmażeniu, najlepiej na ciepło.
  • Możesz udekorować je posiekaną natką pietruszki i boczkiem Świetnie smakują z sosem czosnkowym lub jogurtowym.

Smacznego!

Czy warto jeść grzyby?

Zobaczcie, jakie grzyby są najdroższe