Kebab

i

Autor: Pixabay

Kulinaria

Kebab, który jest jednym z najlepszych! Sprawdźcie wyśmienity i banalny przepis!

2024-07-11 15:02

Kebab przyjął się w Polsce niezwykle dobrze. Danie to jest szybkie w przygotowaniu i pasuje do wielu gustów kulinarnych. Mięso, warzywa, sosy - wszystko to kochają konsumenci nad Wisłą. Kebab jest jednak kaloryczny i niewskazany dla osób odchudzających się lub chcących zdrowo jeść. Można jednak przygotować kebaba, od którego się nie tyje! Sprawdźcie!

Oryginalny Kebab

Kebab, który znamy w Polsce, czyli bułka z mięsem, warzywami i sosami powstała w Berlinie na początku lat 70. XX wieku. Taką formę kebaba wymyślił Turek, który osiedlił się w stolicy Niemiec (ówcześnie podzielonych na RFN i NRD. Stolica Zachodnich Niemiec mieściła się w Bonn). Tradycyjny turecki kebab jest bowiem podawany na talerzu, jest to grillowana baranina z warzywami i sosem opartym na bazie jogurtu naturalnego z odrobiną soku z cytryny. Wersja znana w Polsce miała być serwowana szybko niczym klasyczny fast food.

Zdrowy kebab

Kebab to popularny fast food, ale może być też zdrowy i niskokaloryczny, jeśli zastosujemy odpowiednie składniki oraz techniki gotowania. Oto kilka wskazówek, jak przygotować zdrowego i dietetycznego kebaba:

Wybierz dobrej jakości mięso - najlepiej z kurczaka, indyka lub wołowe. Upewnij się, że mięso jest świeże.

Unikaj sosów typu majonezowego czy keczupowego - można je zastąpić lekkimi sosami na bazie jogurtu lub hummusu. Sosy te są lżejsze i zdrowsze, ale nadal dodają smaku i aromatu.

Stosuj warzywa - na przykład sałaty, pomidory, cebulę czy ogórki. Warzywa te dostarczą błonnika, witamin i minerałów, a także dodadzą smaku i świeżości kebabowi.

Zastąp biały chleb na bułkę pełnoziarnistą lub płaski chleb typu pita. Chleb ten dostarczy błonnika i składników odżywczych, a także jest mniej kaloryczny niż tradycyjny biały chleb.

Warto ograniczyć ilość tłuszczu. Grilluj mięso lub piecz w piekarniku z minimalną ilością oleju, aby uniknąć nadmiernego spożycia tłuszczu.

Można też ograniczyć dodatki typu frytki, a jeśli koniecznie chcesz je zjeść, to zrób je w piekarniku z minimalną ilością oleju.

Pamiętaj, że zdrowy kebab to taki, który jest przygotowany w sposób rozsądny, ale także w odpowiedniej ilości oraz w ramach zbilansowanej diety.

Przepis na zdrowego kebaba

Poniżej zaproponowaliśmy prosty i szybki przepis na zdrowego kebaba.

Składniki:

  • 250 g filetów z kurczaka,
  • 500g ziemniaków, najlepiej odmiana do pieczenia,
  • 1/3 główki sałaty lodowej,
  • 1 ogórek,
  • 1 duży pomidor,
  • 1 papryka,
  • 1 cebula,
  • 100g sera feta,
  • dobrej jakości ketchup,
  • przyprawa kebab/gyros,
  • olej,
  • sól,
  • Sos czosnkowy:
  • 250ml jogurtu greckiego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól, pieprz.
Sonda
Czy lubisz jeść kebaby?