Oryginalny Kebab
Kebab, który znamy w Polsce, czyli bułka z mięsem, warzywami i sosami powstała w Berlinie na początku lat 70. XX wieku. Taką formę kebaba wymyślił Turek, który osiedlił się w stolicy Niemiec (ówcześnie podzielonych na RFN i NRD. Stolica Zachodnich Niemiec mieściła się w Bonn). Tradycyjny turecki kebab jest bowiem podawany na talerzu, jest to grillowana baranina z warzywami i sosem opartym na bazie jogurtu naturalnego z odrobiną soku z cytryny. Wersja znana w Polsce miała być serwowana szybko niczym klasyczny fast food.
Zdrowy kebab
Kebab to popularny fast food, ale może być też zdrowy i niskokaloryczny, jeśli zastosujemy odpowiednie składniki oraz techniki gotowania. Oto kilka wskazówek, jak przygotować zdrowego i dietetycznego kebaba:
Wybierz dobrej jakości mięso - najlepiej z kurczaka, indyka lub wołowe. Upewnij się, że mięso jest świeże.
Unikaj sosów typu majonezowego czy keczupowego - można je zastąpić lekkimi sosami na bazie jogurtu lub hummusu. Sosy te są lżejsze i zdrowsze, ale nadal dodają smaku i aromatu.
Stosuj warzywa - na przykład sałaty, pomidory, cebulę czy ogórki. Warzywa te dostarczą błonnika, witamin i minerałów, a także dodadzą smaku i świeżości kebabowi.
Zastąp biały chleb na bułkę pełnoziarnistą lub płaski chleb typu pita. Chleb ten dostarczy błonnika i składników odżywczych, a także jest mniej kaloryczny niż tradycyjny biały chleb.
Warto ograniczyć ilość tłuszczu. Grilluj mięso lub piecz w piekarniku z minimalną ilością oleju, aby uniknąć nadmiernego spożycia tłuszczu.
Można też ograniczyć dodatki typu frytki, a jeśli koniecznie chcesz je zjeść, to zrób je w piekarniku z minimalną ilością oleju.
Pamiętaj, że zdrowy kebab to taki, który jest przygotowany w sposób rozsądny, ale także w odpowiedniej ilości oraz w ramach zbilansowanej diety.
Przepis na zdrowego kebaba
Poniżej zaproponowaliśmy prosty i szybki przepis na zdrowego kebaba.
Składniki:
- 250 g filetów z kurczaka,
- 500g ziemniaków, najlepiej odmiana do pieczenia,
- 1/3 główki sałaty lodowej,
- 1 ogórek,
- 1 duży pomidor,
- 1 papryka,
- 1 cebula,
- 100g sera feta,
- dobrej jakości ketchup,
- przyprawa kebab/gyros,
- olej,
- sól,
- Sos czosnkowy:
- 250ml jogurtu greckiego,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól, pieprz.