Święta

i

Autor: Freepik Jakie potrawy świąteczne są najzdrowsze?

Najzdrowsze potrawy na świątecznym stole. O tym nie wiedziałeś

2022-12-22 11:58

Niebawem na wigilijnym stole pojawi się plejada wyśmienitych, tradycyjnych polskich potraw świątecznych. Na Boże Narodzenie przygotowywane są rozmaite potrawy - co region to obyczaj. Warto przypomnieć sobie, jakie potrawy są najzdrowsze? Od których dań nie przytyjemy? Sprawdźcie sami!

Jakie jedzenie świąteczne jest zdrowe?

Na świątecznym stole pojawią się nasze ulubione, tradycyjne potrawy. Każdy będzie chciał spróbować czegoś innego. Wszyscy też mamy swoje upatrzone przysmaki. Jedni kochają rybę po grecku, inni ubóstwiają pierogi z kapustą i grzybami. Najważniejsze, aby się nie przejeść i znać swój złoty środek, jak mawiali starożytni Grecy. Jakie jedzenie będzie najzdrowsze w święta? Które dania są najbardziej wartościowe i bogate w witaminy oraz minerały? Sprawdziliśmy!

Jakiego jedzenia unikać?

W czasie wigilijnej kolacji oraz kolejnych familijnych spotkań dobrze wiedzieć jakie potrawy są ciężkostrawne. Biorąc pod uwagę polskie upodobania, w pierwszej kolejności wskazalibyśmy na mak oraz groch. Mak dodawany jest to do wielu potraw m.in. klusek, ciast, placków itp. Co gorsza, mak najczęściej dodaje się do dań tłustych i pełnych cukru! To prawdziwa bomba kaloryczna, która może zaszkodzić wątrobie i układowi trawiennemu. Drugim problematycznym składnikiem jest groch, który podawany jest z kapustą. Na wschodzie kraju pojawia się też w innych konfiguracjach kulinarnych.

Zdrowe, świąteczne jedzenie

Na wigilijnym stole pojawią się na pewno dwa składniki potraw, które są niezwykle korzystne i zdrowe dla człowieka. Zajadają się nimi tysiące Polaków i nie tylko. Chodzi oczywiście o ryby i kapustę kiszoną (wszystkie kiszonki są bardzo zdrowe). Składniki te stanowią podstawę wielu tradycyjnych dań świątecznych m.in. wspominanej już ryby po grecku oraz pierogów z kapustą i grzybami.

Ryby są zdrowe

Polacy uwielbiają ryby, to pewne. Co roku na święta Bożego Narodzenia są serwowane w rozmaitych formach - smażone, pieczone, w sosach, panierowane, wędzone, na zimno na ciepło itd. Warto pamiętać, że ryby są zdrowe i zawierają wiele cennych składników odżywczych:

• łatwo przyswajalne białka o strawności ponad 90 %,• niezbędne aminokwasy o bardzo korzystnym składzie, pozwalającym na możliwość optymalnego wykorzystania białek przez organizm,• witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, a szczególnie witamina D3 odpowiedzialna za gospodarkę wapniowo-fosforową, reguluje także poziom insuliny wpływając na poziom cukru w organizmie,• makro i mikroelementy – wapń, fosfor, fluor, a szczególnie jod i selen. Niedobory jodu mogą powodować powiększenie tarczycy, a niedobory selenu to czynnik ryzyka choroby nowotworowej.

Ryby posiadają niezbędne dla człowieka nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym długołańcuchowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, w tym niespotykane w innych produktach żywnościowych kwasy EPA i DHA. W jaki sposób te kwasy wpływają na organizm człowieka?

• działają profilaktycznie w chorobach serca i nadciśnieniu tętniczym,• zmniejszają śmiertelność pacjentów z chorobą wieńcową,• zmniejszają tendencję do zwiększonej krzepliwości krwi,• działają przeciwmiażdżycowo,• pozytywnie wpływają na pracę mózgu,• zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia chorób nowotworowych,• poprawiają ogólną kondycję zdrowotną,• korzystnie wpływają na układ odpornościowy.

Kapusta kiszona korzystna dla zdrowia

Kapusta kiszona zawiera wiele cennych witamin oraz minerałów, które działają korzystnie na zdrowie człowieka. Kapusta wpływa niemal leczniczo na pracę jelit oraz system trawienny. Zaleca się jedzenie kapusty kiszonej po chorobie, gdy organizm jest jeszcze osłabiony. W kapuście kiszonej znajdują się następujące witaminy:

  • witamina C,
  • witamina E,
  • witaminy z grupy B,
  • witamina A,
  • witamina K,
  • potas,
  • magnez,
  • żelazo,
  • wapń.

Jedząc świeżą kapustę kiszoną, możemy odbudować utraconą równowagę w jelitach i wzmocnić organizm po infekcji oraz po antybiotykoterapii. Oprócz tego, że wzmacnia układ odpornościowy i układ pokarmowy, kiszona kapusta zwiększa wchłanianie żelaza, zapobiegając anemii. Co ciekawe, kapusta kiszona korzystnie oddziałuje również na pracę układu nerwowego i łagodzi objawy jesiennej chandry.