"Kuchnia wojskowa. Setna rocznica przyłączenia Pomorza do Polski" będzie tematem przewodnim tegorocznego festiwalu. To przede wszystkim nawiązanie do... książki kucharskiej, jaką przywiozła ze sobą z Francji do niepodległej Polski Błękitna Armia, czyli armia gen.Józefa Hallera. Będzie można poznać tajniki kuchni polowej sprzed wieku i ewolucji kulinarnej od końca zaborów do kuchni narodowej, jaką teraz znamy. Opowie o tym prof. Jarosław Dumanowski z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK w Toruniu.
Gość specjalny Toruńskiego Festiwalu Smaków to Robert Makłowicz i jego opowieści o kuchni galicyjskiej. Do tego finał konkursu o Chochlę Prezydenta Torunia, w którym biorą udział lokalne restauracje. I jeszcze gratka dla amatorów samodzielnego gotowania, którzy chcą podszkolić swoje umiejętności kulinarne albo dla rozpoczynających przygodę w kuchni. Do 15 października trwają bezpłatne warsztaty online, organizowane przez Akademię Kulinarną Studio A. Mieszkańcy Torunia wspólnie z ulubionymi szefami kuchni będą mogli przygotować popisowe potrawy bez wychodzenia z domu. W każdym spotkaniu może wziąć udział 99 osób - zapewnia Agnieszka Michałowska z Akademii. Będzie można zrobić kopytka, faworki z sosem czekoladowym, krem z pieczonej dyni, wątróbkę flambirowaną burbonem, dorsza czy golce.
Więcej informacji i zapisy TU. Toruński Festiwal Smaków odbędzie się 17-18 października w Centrum Targowym PARK.
Polecany artykuł: