Sernik

i

Autor: Pixabay Jaki sernik jest najlepszy na święta?

Pyszne ciasto na sylwestra. Jakie wybrać? Jake jest najlepsze?

2022-12-30 13:38

W sylwestra zajadamy nie tylko potrawy wytrawne, ale też słodkości. Wśród nich są oczywiście ciasta. Jednym z ulubionych ciast Polaków jest sernik! Pomijam fakt wojny fanów rodzynek z ich wrogami. Jaki sernik na sylwestra? Jaki jest najlepszy? Podpowiadamy!

Polacy kochają sernik

Polacy są bardzo kłótliwym i podzielonym narodem, jednak jest jedna rzeczy, która ich łączy - to sernik! Pomińmy tu fakt wojen miłośników rodzynek z ich oponentami, którzy spożywają serniki bez rodzynek. Znawcy ciast opartych na serach twarogowych twierdzą, że doliczono się ok. 1000 różnych wariantów sernika. To prawdopodobnie światowy rekord. W gruncie rzeczy typów sernika może być więcej, gdyż co dom to nieco inne ciasto. Sernik jest tradycyjnym (młodym) ciastem w Polsce i dorobił się już dawno armii sympatyków. Niektórzy nie wyobrażają sobie sylwestra bez sernika. Pamiętajmy, że podstawowy podział tego ciasta to wersje: na ciepło i na zimno.

Serniki na świecie

W wielu miejscach na świecie istnieją oryginalne i wyróżniające się przepisy na sernik. Najbardziej znanym typem sernika jest tzw. sernik amerykański, inaczej nowojorski. Ciasto to charakteryzuje się wspaniałym kremowym smakiem oraz delikatnością. Zazwyczaj jest serwowany bez dodatków. Możliwe są ewentualnie akcenty dekoracyjno-smakowe na szczycie wypieku. Spód tego sernika robi się z pełnoziarnistych ciastek oraz masła. Sekret masy serowej tkwi w użytym do niej delikatnego serka typu Philadelphia. Ponadto znajdują się tam jajka, cukier, mąka i gęsta śmietana.

 Jakie są rodzaje sernika?

Jak wspomnieliśmy powyżej, rodzajów sernika jest cała masa. Tak naprawdę to każdy robi sernik nieco inaczej, co już nadaje mu oryginalnych i indywidualnych cech. Oto kilka rodzajów sernika, które są uwielbiane w Polsce:

  • Sernik azjatycki (miękki, gąbczasty),
  • Sernik niemiecki (wypiekany z kwaśnej śmietany),
  • Sernik włoski (w składzie mają serek ricotta oraz mascarpone, miód oraz owoce),
  • Sernik szwedzki (przygotowywany z grudkowatego twarogu z migdałami i marcepanem),
  • Sernik baskijski (to najbardziej kremowy z serników. Ma piankową konsystencję),
  • Sernik krakowski (Polski klasyk, wypiekany w formie prostokąta z gęstej masy twarogowej z dodatkiem bakalii).