Święto Śliwki, czyli festiwal miłośników zdrowego jedzenia odbył się w Strzelcach Dolnych [ZDJĘCIA, FILM]

2020-09-06 18:26

Największy w naszym regionie kiermasz zdrowej żywności odbywa się w ten weekend w Strzelcach Dolnych. Dla miłośników naturalnych rarytasów przygotowano setki stoisk.

W Pradolinie Wisły niedaleko Bydgoszczy leży wyjątkowa wieś. Tam na wysokich stokach od czasów przedwojennych hodowane są śliwki węgierki. Ich smak jest wyjątkowy. Dzięki nasłonecznionym stokom na Wisłą i wielu strumykom mają tam idealne warunki. Z tych śliwek od ponad stu lat produkowane są przetwory. Powidła strzeleckie są wyjątkowe. Smażone godzinami na wolnym ogniu bez jakichkolwiek dodatków są prawdziwą esencją śliwki. Na próżno szukać takich powideł w sklepach. Nawet w tych ze zdrową żywnością nie macie szans ich dostać. Raz w roku od 20 lat w Strzelcach Dolnych odbywa się Święto Śliwki. Tam na ogromnym polu w dwa dni pojawia się około 20 tysięcy mieszkańców naszego regionu, bo nie tylko śliwki i powidła można tu kupić. Jest to, obok imprezy w Grucznie, największy jarmark ekologicznej i zdrowej żywności w Kujawsko-Pomorskiem. Tak było także w ten weekend (5-6.09.2020).

Jan Iwanowski, pomysłodawca Święta Śliwki, mówi o tym dlaczego strzeleckie powidła są wyjątkowe
Posłuchajcie opowieści Jana Iwanowskiego jak powstają powidła Strzeleckie
Panorama Torunia - jeden z 7 cudów Polski