W Pradolinie Wisły niedaleko Bydgoszczy leży wyjątkowa wieś. Tam na wysokich stokach od czasów przedwojennych hodowane są śliwki węgierki. Ich smak jest wyjątkowy. Dzięki nasłonecznionym stokom na Wisłą i wielu strumykom mają tam idealne warunki. Z tych śliwek od ponad stu lat produkowane są przetwory. Powidła strzeleckie są wyjątkowe. Smażone godzinami na wolnym ogniu bez jakichkolwiek dodatków są prawdziwą esencją śliwki. Na próżno szukać takich powideł w sklepach. Nawet w tych ze zdrową żywnością nie macie szans ich dostać. Raz w roku od 20 lat w Strzelcach Dolnych odbywa się Święto Śliwki. Tam na ogromnym polu w dwa dni pojawia się około 20 tysięcy mieszkańców naszego regionu, bo nie tylko śliwki i powidła można tu kupić. Jest to, obok imprezy w Grucznie, największy jarmark ekologicznej i zdrowej żywności w Kujawsko-Pomorskiem. Tak było także w ten weekend (5-6.09.2020).
Polecany artykuł: