Słodycze czekoladopodobne. Niezdrowe!
Wyroby czekoladopodobne, podobnie jak wiele innych słodyczy, mogą być uznawane za niezdrowe ze względu na zawartość cukru, tłuszczu, sztucznych substancji słodzących i innych dodatków. Jednak największym problemem jest tłuszcz roślinny. Prawdziwe słodycze zrobione z czekolady zawierają dużo kakao (tłuszcz kakaowy). W tańszych wyrobach element kakaowca jest zastępowany przez zamiennik roślinny. Ponadto dodaje się do nich więcej cukru i utrwalaczy, które są niezdrowe dla człowieka.
Z tych powodów wyroby czekoladopodobne są szkodliwe dla zdrowia ludzi:
- Wysoka zawartość cukru. Większość wyrobów czekoladopodobnych zawiera sporą ilość cukru dodanego sztucznie, co może prowadzić do nadmiernego spożycia "białej śmierci", co z kolei zwiększa ryzyko otyłości, cukrzycy typu 2 oraz innych chorób metabolicznych.
- Wysoka zawartość tłuszczu. Produkty czekoladopodobne zawierają dużą ilość tłuszczu, szczególnie tłuszczów nasyconych i trans, które są szkodliwe dla serca,
- Niezdrowe dodatki chemiczne. Niektóre wyroby czekoladopodobne mogą zawierać sztuczne substancje słodzące, barwniki, konserwanty i inne dodatki chemiczne, które mogą być szkodliwe dla zdrowia.
- Niski poziom składników odżywczych. Często produkty czekoladopodobne zawierają niewiele składników odżywczych, takich jak białko, błonnik, witaminy oraz minerały.
Warto zwracać uwagę na etykiety produktów i wybierać opcje o niższej zawartości cukru, tłuszczu i dodatków chemicznych, oraz preferować produkty zawierające zdrowsze składniki, takie jak kakao.
Najpopularniejsze wyroby
Czekoladopodobne jajka wielkanocne. Zamiast tradycyjnych czekoladowych jajek wielkanocnych, mogą być dostępne wersje zrobione z substytutów czekolady, takich jak kakaowe masło lub substancje aromatyzujące, dla osób z nietolerancją laktozy, alergią na kakao lub innych ograniczeń dietetycznych.
Czekoladopodobne zające wielkanocne. Podobnie jak jajka, zające wielkanocne mogą być wykonane z alternatywnych składników dla tradycyjnej czekolady, zachowując jednocześnie charakterystyczny wygląd i smak - niestety te zawsze są gorsze od kakaowego oryginału.
Czekoladopodobne jajka. Jajka nadziewane różnymi kremami lub masami nugatowymi, które zazwyczaj są czekoladowe, mogą być również dostępne w wersji czekoladopodobnej, wykorzystując alternatywne składniki - znacznie mniej zdrowe.