Zdrowie w czasie jesieni

Te witaminy to podstawa jesienią. Obronią przed przeziębieniem i złym samopoczuciem [GALERIA]

2024-10-15 16:09

Jesienią, gdy odporność spada, warto wspomóc organizm odpowiednimi witaminami, aby uniknąć przeziębień. Zmienna pogoda i mniejsza ilość słońca sprzyjają infekcjom, dlatego kluczowe jest dostarczanie składników wzmacniających układ odpornościowy. Oto pięć witamin, które warto włączyć do diety w sezonie jesiennym, by cieszyć się zdrowiem. Szczegóły w galerii zdjęć.

Witaminy, które ochronią przed przeziębieniami

Jesienią, gdy dni stają się krótsze, a pogoda zmienia się na bardziej kapryśną, nasz organizm staje się bardziej podatny na infekcje, w tym przeziębienia. Spadek odporności wynika z mniejszej ilości światła słonecznego, co wpływa na obniżoną produkcję witaminy D, a także zmian w diecie, która może być uboższa w świeże owoce oraz warzywa. Aby wzmocnić organizm i zapobiec jesiennym przeziębieniom, warto zadbać o odpowiednią suplementację.

Najwięcej chorób w sezonie

W Polsce najwięcej przeziębień występuje zazwyczaj w miesiącach jesiennych i zimowych, a szczególnie:

  • Październik. Początek jesieni to czas, gdy temperatura zaczyna spadać, a dni stają się krótsze. Ludzie wracają do szkoły i pracy po wakacjach, co sprzyja łatwemu przenoszeniu wirusów.
  • Listopad. To miesiąc, w którym zachorowalność na przeziębienia znacznie wzrasta. Często występują wtedy chłodne, wilgotne dni, co zwiększa ryzyko infekcji.
  • Grudzień. W tym miesiącu, zwłaszcza przed świętami, wiele osób przebywa w zamkniętych pomieszczeniach, co sprzyja rozprzestrzenianiu się wirusów. W dodatku niskie temperatury mogą osłabiać odporność.
  • Styczeń. To zazwyczaj miesiąc z najwyższym wskaźnikiem zachorowań na grypę i przeziębienia. Niskie temperatury oraz zjawiska, takie jak smog, mogą wpływać na układ oddechowy i sprzyjać infekcjom.
  • Luty. Choć jest to miesiąc krótszy, zachorowalność nadal pozostaje na wysokim poziomie, zwłaszcza w przypadku grypy i innych wirusów.

Zarówno przeziębienia, jak i grypa są najczęściej przenoszone w okresie chłodniejszych miesięcy, kiedy to ludzie spędzają więcej czasu w zamkniętych pomieszczeniach, co ułatwia rozprzestrzenianie się wirusów. Warto pamiętać, że odpowiednia profilaktyka, w tym szczepienia oraz zdrowa dieta, mogą pomóc w redukcji ryzyka zachorowania.

Zobaczcie, te witaminy pomogą wam z przeziębieniami