Wojna majonezowa w Polsce. Który majonez jest najlepszy?
Od lat w Polsce trwały spory dotyczące tego, jaki majonez jest najlepszy. W ostatnich latach problem ten nazwano "wojną majonezów". O tym specyficznym fenomenie pisali już nawet specjaliści. Jest kilka przyczyn, dla których Polacy są tak przywiązani do "swojego" majonezu. Najczęściej jest to przekonanie wyniesione z domu, gdzie na stole królował dany rodzaj majonezu np. Pomorski, Kielecki, Winiary, Kętrzyński itp. Krytyka ulubionego majonezu budzi w nas pewne negatywne uczucia, co dalej przekłada się na spory przy stole lub na forach internetowych. Tak w skrócie można streścić problem "wojen majonezowych" w Polsce.
Najlepszy majonez do sałatki jarzynowej?
To klasyczne pytanie zadaje sobie co roku wielu Polaków. Jak wiadomo, sałatka jarzynowa jest stałym i obowiązkowym punktem przy polskim, świątecznym stole. Do sałatki jarzynowej nadaje się wiele rodzajów majonezu - właśnie wiele osób łapie się za głowę. Taka jest prawda! Nasze indywidualne gusta nie mogą przecież przekreślać walorów innych, wartościowych produktów, które cieszą się uznaniem tysięcy konsumentów. Do sałatki jarzynowej dobry będzie zarówno majonez Winiary, jak i np. Pomorski, czy Kielecki.
W przypadku majonezów należy zwrócić uwagę przede wszystkim na poziom kwaśności danego majonezu oraz kalorie. Ważne też jest jak interesujący nas majonez współgra z innymi dodatkami oraz potrawami.
Jaki majonez wybrać?
Każdy majonez ma swoje indywidualne cechy i dzięki temu można dostosowywać je do naszych potrzeb. W sałatkach jarzynowych sprawdzają się majonezy kaloryczne - niestety tłuszcz jest najlepszym transmiterem smaku. Dzięki temu sałatki jarzynowe smakują tak dobrze. Warto też stosować je do sałatek ziemniaczanych, popularnych w Zachodniej Polsce. Podobnie jest w przypadku majonezu z jajkami, najlepszy będzie tłustszy. Po świętach będzie za to trzeba sobie zarezerwować czas na spalanie zbędnych kalorii.
Polecany artykuł:
Ile majonezów, tylu fanów
To jest odwieczna prawda - ilu konsumentów, tyle opinii o majonezie. Polacy w gruncie rzeczy gustują w wielu majonezach - Winiary, Pomorski, Kętrzyński, Kielecki, Hellmann's, Roleski, Fanex, Motyl, Fruktus, Ocetix itp. Każdy z nich posiada swoje indywidualne cechy, pozwalające zdobywać serca Polaków i nie tylko.