W tych krajach nie zbierają grzybów, nie ma takiej tradycji
Zwyczaj zbierania i jedzenia grzybów leśnych jest silnie zakorzeniony w kulturach wielu krajów, zwłaszcza w Europie Środkowo-Wschodniej, w tym w Polsce, Ukrainie, Białorusi czy na Litwie, Łotwie i Estonii. Jednak są kraje, gdzie zwyczaj ten jest albo bardzo rzadki, albo nie ma go wcale. Przyczyny takiego stanu rzeczy są rozmaite i mogą wynikać zarówno z tradycji kulinarnych, jak i z czynników geograficznych, klimatycznych czy nawet religijnych.
W naszej galerii znajdziecie wszystkie szczegóły i nieoczywiste wyjaśnienia!
Brak tradycji zbierania i jedzenia grzybów leśnych w wielu krajach wynika z różnych przyczyn – od warunków klimatycznych, przez historyczne nawyki kulinarne, po religijne oraz kulturowe przekonania. Tam, gdzie grzybobranie jest popularne, często jest to związane z wielowiekową tradycją, przekazywaną z pokolenia na pokolenie, oraz z dostępnością lasów pełnych jadalnych grzybów.
W krajach, gdzie taka tradycja nie istnieje, leśnym grzybom się nie ufa, gdyż ludzie obawiają się zatrucia. Warto też dodać, że tradycja zbierania grzybów jest obecna w krajach, gdzie w przeszłości pojawiały się problemy z żywnością (klęski głodu, wojny, niedobory podstawowych produktów). Dobrym przykładem są Chiny, gdzie często panował głód, a tamtejsza ludność nauczyła się jeść praktycznie wszystko.