Zwykliśmy twardo stać na stanowisku, że pierogi to niewątpliwy filar kuchni polskiej. Ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami rządzą naszymi stołami od pokoleń. Warto jednak otworzyć oczy i spojrzeć szerzej – iteracje tego specjału znajdziemy w książkach kucharskich prawie każdej kuchni świata! Gruzińskie chinkali, japońskie gyoza, włoskie calzone, rosyjskie warieniki czy indyjskie samosy – kształtka kluska z farszem to znakomity pomost międzykulturowy, którego święto czeka nas w najbliższą sobotę i niedzielę.
Czymże byłaby uczta bez deseru? Owoce kawowca i kakaowca podarowały ludzkości nieporównywalne z niczym innym przyjemności. Miłośnicy kawy i czekolady również niewątpliwie znajdą w weekend na Bydgoskim mnóstwo przyjemności. Na stoiskach Festiwalu Kawy i Czekolady znajdziecie nie tylko znakomicie przyrządzone smakołyki, ale również akcesoria do parzenia kawy, a także ziarna z najlepszych polskich palarni.
Festiwal Pierogów, a także Festiwal Kawy i Czekolady będzie można odwiedzić w sobotę 5 lutego od 12:00 do 20:00 i w niedzielę 6 lutego od 12:00 do 18:00 w Centrum Targowym PARK przy Szosie Bydgoskiej 3.
Polecany artykuł: