Tortilla

i

Autor: Pixabay Tortilla

Kulinaria

Znalazłem idealny sposób na zawijanie tortilli. Okazało się, że przez całe życie robiłem to źle!

2024-06-11 8:50

Tortilla jest jadana na całym świecie. Ten meksykańsko-hiszpański wynalazek kulinarny rozkochał w sobie miliony ludzi. Ilość opcji i przepisów na tortille jest niemal nieograniczony. To danie proste w przygotowaniu, z którym każdy sobie poradzi. Wiele osób jednak źle zawija placek, przez co całość się rozpada lub zwyczajnie nie smakuje tak dobrze. My wiemy, jak to właściwie zrobić!

Jak poprawnie zawinąć tortille?

Tortille są nieodłącznym elementem meksykańskiej kuchni, a umiejętność zawijania ich to klucz do przygotowania pysznych dań, takich jak burritos, tacos i quesadillas. Tradycyjny sposób zawijania tortilli pozwala zachować autentyczny smak i strukturę posiłku, jednocześnie umożliwiając łatwe zajadanie pysznego jedzonka. Poniżej przedstawiam krok po kroku, jak prawidłowo zawijać tortille, aby cieszyć się pełnią meksykańskich smaków.

Zacznij od podgrzania tortilli na suchej patelni, najlepiej na średnim ogniu. Można użyć patelni do smażenia lub nawet mikrofalówki. Tortille powinny być elastyczne i ciepłe. Połóż tortillę płasko na talerzu albo desce do krojenia.

Nałóż nadzienie na środek tortilli, pozostawiając nieco miejsca na krawędziach. Nadzienie może składać się z mięsa (np. carne asada, pollo), warzyw, sera, ryżu, fasoli, guacamole, salsy, śmietany i innych dodatków według uznania. Nie przesadzaj z ilością nadzienia, aby można było łatwo zawinąć tortillę.

Zawijanie tortilli. Trzy style, które rządzą w Meksyku

Zawijanie w burrito

  • Złóż boczne krawędzie tortilli do środka, aby przykryć nadzienie,
  • Następnie złóż dolną krawędź do góry, zakrywając nadzienie,
  • Zwijaj tortillę od dołu do góry, trzymając nadzienie w środku i starając się, aby tortilla była ciasno zwinięta.

Zawijanie w taco

  • Po prostu złóż tortillę na pół, tworząc półksiężyc z nadzieniem wewnątrz. Możesz użyć małych tortilli, które są typowe dla tacos, i trzymać je w dłoni podczas jedzenia.

Zawijanie w quesadillę

  • Rozłóż nadzienie równomiernie na jednej połowie tortilli,
  • Złóż tortillę na pół, przykrywając nadzienie, a następnie podgrzewaj na patelni, aż tortilla będzie chrupiąca, a ser roztopiony.
Sonda
Chciałbyś wybrać się do Meksyku?