Wszyscy uwielbiamy chipsy, jednak przez ich kaloryczność i kiepski wpływ na zdrowie często ich unikamy. Można to zmienić, zamieniając niezdrowe chipsy na wersję nietuczącą. Jak je zrobić? Przepis jest bardzo prosty i każdy może takie chipsy przygotować w domu. W naszym przepisie proponujemy zdrowe chipsy cebulowe.
Przepis na chipsy, które nie tuczą:
- Kroimy ziemniaki (surowe) na małe kawałki i wrzucamy do garnka,
- Następnie ziemniaki zalewamy wodą i gotujemy, aż zmiękną,
- Ugotowane ziemniaki odsączamy z wody i przekładamy do blendera,
- Następnie szatkujemy 100 gram białej cebuli i wrzucamy do ziemniaków w blenderze,
- Teraz należy dodać do blendera 50 gramów wody i całość miksujemy na jednolitą masę,
- Zmiksowane ziemniaki z cebulą przelewamy do miski i dodajemy skrobię, 2 gramy proszku do pieczenia i odrobinę soli, całość wymieszać,
- Jeśli masa będzie za rzadka to można dodać jeszcze troszkę skrobi,
- Następnie przelewamy całość do worka do szprycowania i wyciskamy na blaszkę do pieczenia z papierem do pieczenia,
- Wyciśnięte placki zmiksowanej masy przykrywamy papierem do pieczenia i przyciskamy szklanką nadając płaskie i okrągłe kształty,
- Teraz wstaw blaszkę do piekarnika i piecz (140 C przez 12 minut lub 110 C przez 30 minut),
- Wyciągnij blaszkę po wskazanym czasie i gotowe. Teraz chipsy można przełożyć do ulubionego naczynia.
Naszym wypiekiem możemy poczęstować przyjaciół lub bliską osobę. Zawsze jest przyjemniej chrupać chipsy, wiedząc, iż są zdrowe i nie tuczą!
Polecany artykuł: