Dzisiaj w ciechocińskiej Warzelni Soli kręcono zdjęcia do jednego z filmów z przepisem na gęsinę w ramach akcji Kujawsko-Pomorska Gęsina na św. Marcina!Cały cykl 6 wyjątkowych odcinków poprowadzi znakomity kucharz – Rafał Godziemski, który pokazuje, jak przygotować prawdziwe kulinarne arcydzieła z gęsią w roli głównej.
Kujawska gęś najlepsza!
To właśnie województwo kujawsko-pomorskie słynie z najlepszych pod względem smaku i właściwości odżywczych gatunków gęsi w Polsce, przede wszystkim białej gęsi kołudzkiej. Można się o tym przekonać każdego roku w dniu Narodowego Święta Niepodległości podczas akcji „Gęsina na świętego Marcina".Projekt budowy szlaku realizowany jest przez Kujawsko-Pomorską Organizację Turystyczną w ramach projektu „Kujawsko-Pomorskie - lubię tu jeść.
Gęsinowy Szlak Kulinarny to jedyny szlak w kraju poświęcony gęsinie, ale przede wszystkim szlak pasjonatów staropolskiej kuchni.
Polecany artykuł: