Tradycja kulinarna

Gęsina na św. Marcina. Zdjęcia do jednego z filmów kręcono w ciechocińskiej Warzelni Soli

2024-10-31 8:00

Na Kujawach i Pomorzu udało się zbudować tradycję oficjalnych obchodów Święta Niepodległości w połączeniu z rodzinnymi spotkaniami przy stole i serwowaną na nich gęsiną jako głównym daniem. Rozpoczyna się kampania ,,Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina”.

Dzisiaj w ciechocińskiej Warzelni Soli kręcono zdjęcia do jednego z filmów z przepisem na gęsinę w ramach akcji Kujawsko-Pomorska Gęsina na św. Marcina!Cały cykl 6 wyjątkowych odcinków poprowadzi znakomity kucharz – Rafał Godziemski, który pokazuje, jak przygotować prawdziwe kulinarne arcydzieła z gęsią w roli głównej.

Kujawska gęś najlepsza!

To właśnie województwo kujawsko-pomorskie słynie z najlepszych pod względem smaku i właściwości odżywczych gatunków gęsi w Polsce, przede wszystkim białej gęsi kołudzkiej. Można się o tym przekonać każdego roku w dniu Narodowego Święta Niepodległości podczas akcji „Gęsina na świętego Marcina".Projekt budowy szlaku realizowany jest przez Kujawsko-Pomorską Organizację Turystyczną w ramach projektu „Kujawsko-Pomorskie - lubię tu jeść.

Gęsinowy Szlak Kulinarny to jedyny szlak w kraju poświęcony gęsinie, ale przede wszystkim szlak pasjonatów staropolskiej kuchni.