Tak przygotujecie grzyby do jedzenia
Przygotowanie grzybów do spożycia, które zebraliśmy w lesie, wymaga kilku kroków, aby były one bezpieczne i smaczne. Szczegółową instrukcję krok po kroku znajdziecie w naszej galerii zdjęć. Bez tych czynności grzyby mogą się zmarnować, czego nikt by nie chciał. Szczególnie po wielu godzinach w chłodnym i wilgotnym lesie. Poniżej sprawdzicie, jak m.in. zachować grzyby na dłużej np. na okres świąteczny do krokietów czy pierogów itd.
Suszenie grzybów
- Dokładnie oczyść grzyby i pokrój je na cienkie plasterki (ok. 0,5 cm grubości).
- Rozłóż grzyby na siatkach lub papierze w suchym, przewiewnym miejscu. Można użyć specjalnych suszarek do żywności lub zawiesić grzyby na sznurkach.
- Grzyby można suszyć w piekarniku, ustawionym na około 40-50 C, z lekko uchylonymi drzwiczkami, aby umożliwić odparowywanie wilgoci. Proces może potrwać od kilku godzin do kilkunastu.
- Po wysuszeniu grzyby przechowuj w szczelnych, suchych pojemnikach (np. szklane słoje). W ten sposób będą nadawały się do spożycia przez kilka miesięcy, a nawet lat.
Suszone grzyby przed użyciem najlepiej namoczyć w ciepłej wodzie przez około 30 minut, aby odzyskały miękkość.