Grzyby w lasach

Jak przygotować grzyby do jedzenia? Oto podstawowe kroki [GALERIA]

2024-10-03 10:22

Zbieranie grzybów to popularne zajęcie Polaków w okresie jesiennym. Jednak samo zbieranie i przyniesienie pełnego kosza grzybów do domu to nie wszystko. Potem nasze znaleziska trzeba przygotować. Jedni je zasuszą, inni ogarną do bieżącej konsumpcji. Nie każdy wie, jak zabrać się za "obrabianie" grzybów. Pokazujemy kilka podstawowych metod przygotowywania grzybów do jedzenia. Szczegóły w galerii zdjęć.

Tak przygotujecie grzyby do jedzenia

Przygotowanie grzybów do spożycia, które zebraliśmy w lesie, wymaga kilku kroków, aby były one bezpieczne i smaczne. Szczegółową instrukcję krok po kroku znajdziecie w naszej galerii zdjęć. Bez tych czynności grzyby mogą się zmarnować, czego nikt by nie chciał. Szczególnie po wielu godzinach w chłodnym i wilgotnym lesie. Poniżej sprawdzicie, jak m.in. zachować grzyby na dłużej np. na okres świąteczny do krokietów czy pierogów itd.

Suszenie grzybów

Jak suszyć grzyby?

  • Dokładnie oczyść grzyby i pokrój je na cienkie plasterki (ok. 0,5 cm grubości).
  • Rozłóż grzyby na siatkach lub papierze w suchym, przewiewnym miejscu. Można użyć specjalnych suszarek do żywności lub zawiesić grzyby na sznurkach.
  • Grzyby można suszyć w piekarniku, ustawionym na około 40-50 C, z lekko uchylonymi drzwiczkami, aby umożliwić odparowywanie wilgoci. Proces może potrwać od kilku godzin do kilkunastu.
  • Po wysuszeniu grzyby przechowuj w szczelnych, suchych pojemnikach (np. szklane słoje). W ten sposób będą nadawały się do spożycia przez kilka miesięcy, a nawet lat.

Suszone grzyby przed użyciem najlepiej namoczyć w ciepłej wodzie przez około 30 minut, aby odzyskały miękkość.

Zerknijcie do galerii, dowiecie się jak przygotować grzyby do spożycia

Sprawdźcie też, jak skutecznie szukać grzybów!