- 22-24 sierpnia 2025, Park Zdrojowy w Ciechocinku (plac przed Muszlą Koncertową).
- Godziny: piątek 15:00-22:00, sobota 12:00-22:00, niedziela 12:00-20:00.
- Wstęp wolny, atrakcje dla dzieci i dorosłych, strefa chill oraz konkurs na najlepszy food truck.
Fani różnorodnych smaków znajdą coś dla siebie
Od 22 do 24 sierpnia 2025 roku w sercu Ciechocinka odbędzie się Festiwal Smaków Food Trucków, wydarzenie, które od lat przyciąga miłośników kulinarnych podróży po całej Polsce. Przez trzy dni na placu przed Muszlą Koncertową w Parku Zdrojowym będzie można skosztować kuchni z różnych stron świata: od Azji i Grecji, przez Meksyk, aż po hiszpańskie specjały.
Rozmaite atrakcje i możliwości
Organizatorzy przygotowali coś nie tylko dla podniebienia. Na gości czeka strefa chill, konkurs na najsmaczniejszego food trucka, a także atrakcje dla najmłodszych, kolorowe dmuchańce, kącik artystyczny oraz zabawy z nagrodami. To sprawia, że festiwal ma charakter rodzinny i jest propozycją zarówno dla mieszkańców, jak i kuracjuszy odwiedzających uzdrowisko.
To pierwsza tego typu impreza w Ciechocinku
Co ważne, będzie to pierwsza edycja Festiwalu Smaków Food Trucków w Ciechocinku. Organizatorzy podkreślają, że wybór tego miejsca nie jest przypadkowy. Uzdrowisko z bogatą tradycją sanatoryjną i wyjątkową atmosferą stanie się tłem dla kulinarnej podróży dookoła świata. Połączenie walorów Ciechocinka i różnorodnej oferty food trucków zapowiada wydarzenie pełne smaku, koloru i dobrej zabawy.

i
Jaki był początek kultury food trucków? Było to podobno w roku 1866. Za kluczowy uważa się moment, gdy Charles Goodnight, ranczer z Teksasu, przerobił stary wóz wojskowy na mobilną kuchnię polową („chuckwagon”), by żywić kowbojów podczas długich wypraw z bydłem i nie tylko.