Pierwszy Festiwal Smaków Food Trucków w Ciechocinku. To będzie smakowa bomba!

2025-08-19 9:19

Już 22 sierpnia Ciechocinek stanie się kulinarną stolicą regionu. Do Parku Zdrojowego zjadą food trucki z całej Polski, by przez trzy dni serwować smaki z różnych zakątków świata. To wyjątkowa okazja, by spróbować egzotycznych potraw bez konieczności dalekich podróży. Szczegóły wydarzenia w tekście.

 Food trucki na Bachanaliach 2023. Czy ceny są przyjazne studentom?

i

Autor: H.S
  • 22-24 sierpnia 2025, Park Zdrojowy w Ciechocinku (plac przed Muszlą Koncertową).
  • Godziny: piątek 15:00-22:00, sobota 12:00-22:00, niedziela 12:00-20:00.
  • Wstęp wolny, atrakcje dla dzieci i dorosłych, strefa chill oraz konkurs na najlepszy food truck.

Fani różnorodnych smaków znajdą coś dla siebie

Od 22 do 24 sierpnia 2025 roku w sercu Ciechocinka odbędzie się Festiwal Smaków Food Trucków, wydarzenie, które od lat przyciąga miłośników kulinarnych podróży po całej Polsce. Przez trzy dni na placu przed Muszlą Koncertową w Parku Zdrojowym będzie można skosztować kuchni z różnych stron świata: od Azji i Grecji, przez Meksyk, aż po hiszpańskie specjały.

Rozmaite atrakcje i możliwości

Organizatorzy przygotowali coś nie tylko dla podniebienia. Na gości czeka strefa chill, konkurs na najsmaczniejszego food trucka, a także atrakcje dla najmłodszych, kolorowe dmuchańce, kącik artystyczny oraz zabawy z nagrodami. To sprawia, że festiwal ma charakter rodzinny i jest propozycją zarówno dla mieszkańców, jak i kuracjuszy odwiedzających uzdrowisko.

To pierwsza tego typu impreza w Ciechocinku

Co ważne, będzie to pierwsza edycja Festiwalu Smaków Food Trucków w Ciechocinku. Organizatorzy podkreślają, że wybór tego miejsca nie jest przypadkowy. Uzdrowisko z bogatą tradycją sanatoryjną i wyjątkową atmosferą stanie się tłem dla kulinarnej podróży dookoła świata. Połączenie walorów Ciechocinka i różnorodnej oferty food trucków zapowiada wydarzenie pełne smaku, koloru i dobrej zabawy.

Ciechocinek

i

Autor: Facebook Food Trucki w Ciechocinku

Jaki był początek kultury food trucków? Było to podobno w roku 1866. Za kluczowy uważa się moment, gdy Charles Goodnight, ranczer z Teksasu, przerobił stary wóz wojskowy na mobilną kuchnię polową („chuckwagon”), by żywić kowbojów podczas długich wypraw z bydłem i nie tylko.

Potrawy w popularnych fast foodach
Pytanie 1 z 10
Sama nazwa często wskazuje co możemy zjeść. Pizza Hut