Ryba panga nie jest zdrowa
Ryba panga jest hodowana głównie w Wietnamie, Tajlandii i innych krajach Azji Południowo-Wschodniej. Istnieje wiele kontrowersji dotyczących jakości pangi z powodu sposobu jej hodowli oraz warunków środowiskowych, w jakich są utrzymywane te ryby. Oto kilka kluczowych problemów:
- Warunki hodowlane. Część hodowli ryb pangi stosuje intensywne metody produkcji, które mogą prowadzić do nadużywania antybiotyków i innych substancji chemicznych w celu zapobiegania chorobom czy przyspieszania wzrostu ryb. To może wpływać negatywnie na jakość mięsa oraz potencjalnie zwiększać obecność szkodliwych substancji w rybach.
- Środowisko. Wietnam, gdzie odbywa się duża część hodowli pangi, boryka się z problemami zanieczyszczenia środowiska, w tym wód, w których hodowane są te ryby. Używanie pestycydów, nawozów i innych substancji chemicznych może negatywnie wpływać na jakość wód i warunki życia dla ryb.
- Zanieczyszczenia. Istnieją obawy dotyczące zanieczyszczeń w rybach pangi, takich jak metale ciężkie czy dioxyny, które mogą przenikać z wody do ryb.
Decydując się na jedzenie ryby pangi lub jakiejkolwiek innej ryby, zawsze warto być świadomym pochodzenia i próbować wybierać produkty pochodzące z zaufanych źródeł np. mniejszych sklepów rybnych, które są rodzinnymi interesami.