- Światowy Dzień Prosecco obchodzony jest 13 sierpnia, a w Toruniu świętowanie potrwa od 13 do 17 sierpnia.
- Henkell Freixenet Polska z marką Mionetto jest gospodarzem wydarzeń w całym kraju.
- Prosecco produkowane jest wyłącznie w dwóch regionach północno-wschodnich Włoch z odmiany winogron glera.
Orzeźwiająca impreza w Toruniu nad Wisłą
Od 13 do 17 sierpnia na plaży przy Bulwarze Filadelfijskim w Toruniu odbywa się wyjątkowa odsłona Światowego Dnia Prosecco. Projekt Bulvar zyskał na ten czas specjalną „Pomarańczową Strefę”, w której króluje włoska beztroska, muzyka i smak bąbelków. W piątek, 15 sierpnia o godzinie 18.00, zaplanowano „Pomarańczowe Beach Party” z setem DJ-a Zinedine Zymana.
Toruńska firma liderem na rynku
Organizatorem obchodów jest toruńska firma Henkell Freixenet Polska (dawniej VINPOL), od lat lider w segmencie prosecco na polskim rynku. Marka Mionetto, będąca częścią jej portfolio, stała się symbolem włoskiego stylu świętowania, dlatego to właśnie ona patronuje wydarzeniom w całym kraju.
W tym roku „Pomarańczowe Strefy” pojawią się m.in. w Gdańsku, Gdyni, Sopocie, Juracie, Chałupach, Poznaniu i Dźwirzynie. Po raz pierwszy trasę po Polsce pokonuje też mobilny bar premium Mionetto, odwiedzając m.in. Toruń, Warszawę, Szczecin i Poznań.
Jak powstaje ten produkt?
Prosecco powstaje z winogron odmiany glera, której tradycja uprawy sięga czasów rzymskich. Plantacje znajdują się wyłącznie w północno-wschodnich Włoszech w Wenecji Euganejskiej i Friuli-Wenecji Julijskiej, a nazwa trunku pochodzi od niewielkiej miejscowości Prosecco koło Triestu.
Coraz popularniejsze staje się także różowe prosecco, będące połączeniem glera z pinot nero. Najczęściej spotykane style wytrawności to „brut” dla miłośników wyrazistych, wytrawnych smaków oraz „extra dry”, półwytrawny wariant z delikatną nutą słodyczy i owocowym charakterem.